Re-integratie als hoeksteen van een effectief verzuimbeleid: 10 tips

Re-integratie als hoeksteen van een effectief verzuimbeleid: 10 tips

Re-integratiebeleid vormt de hoeksteen van een effectief verzuimbeleid. Het richt zich op een snelle en duurzame terugkeer van werknemers naar de werkplek na ziekte of afwezigheid. Door gerichte begeleiding en passende maatregelen te bieden, helpt het re-integratiebeleid niet alleen om het herstelproces te ondersteunen, maar ook om langdurig verzuim te voorkomen en de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten.

Hieronder volgen 10 tips die je kunt meenemen bij het opzetten van een succesvol re-integratiebeleid.

1. Begin al vóór de re-integratie

Een duurzame re-integratie start nog voordat de werknemer daadwerkelijk terugkeert. Zorg voor een goede voorbereiding en informeer iedereen tijdig.

2. Betrek alle betrokkenen

Mensen zijn vaak nog niet volledig hersteld bij hun terugkeer. Laat daarom alle partijen (leidinggevende, medewerker, HR, etc.) samen overleggen om de mogelijkheden voor re-integratie te bespreken.

3. Ontwikkel een beleid voor progressieve tewerkstelling

Stel als bedrijf een duidelijk kader op voor progressieve tewerkstelling. Leg bijvoorbeeld het minimum percentage vast om verwachtingen helder te maken.

4. Start re-integratie zo snel mogelijk

Hoe eerder je begint met progressieve tewerkstelling, hoe groter de kans op succesvolle werkhervatting. Dit moet echter altijd op individuele basis beoordeeld worden.

5. Kies voor herstelbevorderend werk

Geef terugkerende medewerkers taken die zinvol en energiek zijn. Vermijd harde targets bij de start.

6. Beslis samen

Een progressieve werkhervatting moet in samenspraak worden bepaald. Luister naar elkaars wensen en beperkingen om een werkbare oplossing te vinden.

7. Ondersteun leidinggevenden

Leidinggevenden willen vaak het beste voor hun team, maar weten soms niet hoe ze moeten handelen. Geef hen de juiste tools en training in gespreks- en luistervaardigheden. Een verzuimcoach kan hierbij helpen door hen te begeleiden en ondersteunen, en een plan op maat te ontwikkelen.

8. Zorg voor heldere communicatie

Stel een communicatieplan op waarin duidelijk is vastgelegd wie verantwoordelijk is voor de communicatie binnen het team en welke stappen worden ondernomen als iemand uitvalt.

9. Zoek naar alternatieve oplossingen

Houd rekening met de mogelijkheid dat een medewerker niet kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke functie. Pas de re-integratie aan de oorzaak van de uitval aan.

10. Evalueer en verbeter

Na elke re-integratieperiode is het belangrijk om het proces te evalueren. Wat werkte goed? Wat kan beter? Gebruik deze inzichten om het beleid continu te verbeteren.


Aangezien de kosten van langdurige ziekte toenemen en de overheid bedrijven verantwoordelijker maakt, is een goed re-integratiebeleid cruciaal. Bereid je hierop voor en laat je begeleiden door TWEG, zodat we samen jouw re-integratieaanpak kunnen optimaliseren.