De strijd tegen de burn-out

Navigeren door de chaos: Herstel en veerkracht in de strijd tegen burn-out

De strijd tegen de burn-out

De cijfers en de feiten zijn alarmerend: steeds meer mensen worstelen met een burn-out. Recent onderzoek stelt dat bijna 1 op 5 werkenden kampen met ernstige burn-out klachten. De persoonlijke en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn enorm. Het is tijd om actie te ondernemen en om dit maatschappelijk drama een halt toe te roepen. Bij TWEG hebben we 5 essentiële stappen geïdentificeerd die kunnen bijdragen om jezelf beter te beschermen tegen een mogelijke burn-out.

Belangrijk hierbij is om te beseffen dat de strijd tegen burn-out een verantwoordelijkheid is van iedereen. We kunnen niet enkel naar onze leidinggevenden of werkgevers kijken. We moeten een gezamenlijke aanpak hanteren, waarbij iedereen – de organisatie, de leidinggevenden (N+1), en de werknemers – zijn verantwoordelijkheid neemt. Dit noemen we het drie sporenbeleid. Midden in deze driehoek ligt de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de nodige acties te ondernemen en eigen keuzes te maken om burn-out te voorkomen.

1. Luister naar je lichaam

Burn-out is een sluipend proces. De burn-out is niet in één dag gebouwd. Vaak merk je pas te laat dat je al lang over je fysieke en mentale grenzen heen bent gegaan. Daarom is het zo belangrijk om alert te zijn voor de signalen die je lichaam geeft. Het steevast negeren van lichamelijke signalen legt enkel maar de stenen die de burn-out opbouwen.

Aanhoudende nekklachten, slaapproblemen of een gebrek aan energie kunnen eerste waarschuwingen zijn dat je de gevarenzone nadert. Wanneer kleine klachten blijven aanhouden zijn ze vaak signaal van een veel zwaardere problematiek. Men mag deze kleine klachten niet negeren, deze signalen zijn de noodkreten die je lichaam uitslaat.

2. Herdefinieer “moeten”

Een ander belangrijk punt is dat we leren onderscheid te maken tussen wat we echt moeten doen, en wat we willen doen. Onze agenda’s staan vaak overvol met verplichtingen die we onszelf of anderen opleggen. Men kan deze grenzen ook doortrekken naar het privéleven. Veel mensen voelen zich verplicht te allen tijde aanwezig te zijn op een waaier aan gebeurtenissen en evenementen, zelfs al is dit met tegenzin of ongemotiveerd.

3. Erken je emoties

We hebben de neiging om negatieve emoties als boosheid of verdriet te minimaliseren of weg te duwen. Maar net die moeilijke gevoelens kunnen waardevolle informatie geven over waar onze grenzen liggen. Emoties onderzoeken en in achting nemen biedt de mogelijkheid om waardevolle lessen over onszelf te leren.

4. Communiceer open en eerlijk

Een cruciale stap is ook het durven aangeven bij je leidinggevende wanneer de druk te hoog wordt. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Goede bedoelingen van werknemers zijn onvoldoende. Binnen de werkomgeving moet men een open en veilige cultuur scheppen waarbinnen mensen niet angstig zijn om hun problemen aan te brengen. Er mag geen constante angst zijn dat er negatieve gevolgen zullen zijn wanneer mensen open communiceren over waarmee ze moeilijkheden ervaren. Werkgevers moeten leren écht te luisteren.

5. Laat werk je identiteit niet definiëren

Een laatste essentiële factor is dat we werk niet als onze volledige identiteit moeten zien. Binnen de maatschappij waar status en de rat race zo prevalent zijn is dit een steeds prevalenter feit geworden. In onze neoliberale maatschappij is er zoveel druk dat een aanzienlijk deel van de mensen vergeten zijn wat echt telt. Zorg daarom dat je naast je werk ook aandacht hebt voor je privéleven, sociale contacten en vrije tijd. Leg je prioriteiten waar ze horen.

Conclusie

Door deze 5 stappen te zetten, kunnen we de burn-out crisis effectief aanpakken. Het vraagt moet en zelfreflectie van werknemers, maar ook een open en verdraagzame houding van werkgevers. Alleen door een aanpak gestoeld op cohesie en samenwerking kan men de burn-out problematiek aanzienlijk verminderen. Alleen wanneer de betrokkenen samen deze crisis aanpakken kan men een basis leggen voor een gezondere, duurzamere manier van werken.

Foto: Freepik