Leidinggevenden missen handvatten om hun sleutelrol op vlak van welzijn waar te maken op de werkvloer

Empowerment voor Leidinggevenden: Versterk hun rol in welzijn op de werkvloer.

Leidinggevenden missen handvatten om hun sleutelrol op vlak van welzijn waar te maken op de werkvloer

Mentaal welzijn is een cruciaal thema binnen moderne organisaties. Veel werkgevers ondernemen stappen om het welzijn van hun medewerkers te bevorderen en vaak manifesteert dit zich in zaken zoals fruitabonnementen of individuele opvang van medewerkers, maar dit soort initiatieven blijken veelal onvoldoende effectief.

Leidinggevenden spelen een essentiële rol bij het welzijn van werknemers, maar missen vaak de benodigde steun en handvaten om deze effectief te bevorderen.

Deze blog richt zich op de uitdagingen en reikt suggesties aan voor verbetering.

De uitdagingen voor organisaties

Onderzoek toont aan dat een aanzienlijk deel van de Belgische werknemers onderhevig is aan stress gerelateerde aandoeningen, depressies, burn-outs en angststoornissen. Hoewel deze een ernstige en nefaste impact hebben op zowel hun professioneel als persoonlijk vermogen, zit het gros aan dergelijke aandoeningen nog vervat in een ernstig taboe. 53% van de werknemers geeft aan dat ze dit soort problemen niet bespreken met hun leidinggevende.

Waar wringt het schoentje?

Veel leidinggevenden zijn bereid om aanpassingen te maken, maar de meesten voelen zich hiertoe onbekwaam. Slechts 44% geeft aan dat ze zich competent genoeg voelen om mentale steun te bieden, 54% geeft zelfs aan dat de nodige kennis missen om steun te bieden. Leidinggevenden hebben dan ook vaak geen enkele training doorlopen in verband met het bieden van psychologische ondersteuning. Een aanzienlijk deel geeft aan nooit bijscholing te hebben ontvangen betreffende dit thema, 40% geeft zelfs aan dat ze nog nooit een coaching of lezing over preventie hebben bijgewoond. Gebrek aan kennis en scholing maakt het moeilijk om een psychologisch veilige omgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om over hun problemen te praten.

Daartegenover staat dan ook nog bijna de helft van de leidinggevenden werknemers met mentale problemen als een risico beschouwt voor de organisatie. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het stigma.

Een ander veel voorkomend probleem binnen organisaties is het ontbreken van een klankbord of peer support groep voor leidinggevenden om ervaringen en kennis uit te wisselen. Dit kan leiden tot isolatie en een gebrek aan gedeelde inzichten, wat cruciaal is voor het inzetten op welzijn binnen hun team.

Daarnaast zien we vaak dat het middenmanagement wordt aangespoord om veranderingen door te voeren, terwijl de executive laag niet dezelfde stappen onderneemt. Dit gebrek aan voorbeeldgedrag van bovenaf ondermijnt de inspanningen van leidinggevenden en kan demotiverend werken voor het hele team.

Bovendien worden welzijn en werkgeluk vaak niet meegenomen in de KPI’s en indicatoren voor promotie. Hierdoor blijft de focus op traditionele prestatiecriteria, wat de integratie van een gezonde bedrijfscultuur belemmert. Dit maakt het voor leidinggevenden moeilijker om welzijn binnen hun teams effectief te bevorderen.

Leidinggevenden moeten beter ondersteund worden met concrete kaders, middelen, kennis én kunde. Dit is essentieel indien men het mentaal welzijn wenst te bevorderen binnen organisaties. Door deze aspecten aan te pakken, kunnen organisaties een meer ondersteunende en effectieve werkomgeving creëren, waar leidinggevenden beter in staat zijn om in te zetten op het welzijn van hun team.

Als organisatie kunnen jullie diverse initiatieven inzetten voor jullie leidinggevenden. Afhankelijk van de graad van maturiteit op vlak van welzijn in jullie organisatie kunnen jullie kiezen voor de bouwblokken die het beste passen, vanuit een continue verbeteringsaanpak.

Voorbeelden

  • Vaste coachingsdag on-site: Een coach is op een vaste dag aanwezig binnen de organisatie om als klankbord en mentor te fungeren voor leidinggevenden bij casussen zoals ziekte en spanningen. Directe begeleiding op de werkvloer helpt bij het sneller en effectiever oplossen van complexe situaties, wat bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.
  • Op maat gemaakte opleidingen: Aanbieding van trainingen zoals stress herkennen en bespreekbaar maken, en lastige gesprekken voeren. Deze opleidingen zijn specifiek afgestemd op de behoeften van de leidinggevenden en dragen bij aan de ontwikkeling van hun professionele vaardigheden.
  • 1-op-1 coaching: Verbetering van human skills wordt bereikt door middel van persoonlijke coaching. Hierbij ligt de focus vaak op competentieontwikkeling zoals coachen, veranderingsgerichtheid, zelfsturing en communicatie.
  • Peer support groepen: Organisatie van peer support groepen, gefaciliteerd door een neutrale externe coach. Deelnemers kunnen op een ontspannen manier met elkaar connecteren. Deze sessies bieden een inspirerende omgeving waarin peers ervaringen delen en van elkaar leren, wat bijdraagt aan de integratie van opgedane kennis en de bevordering van samenwerking en motivatie.

Hoe zit het met jouw kennis als leidinggevende?

Test jouw kennis als leidinggevende omtrent welzijn op de werkvloer. Er volgen 10 vragen over jouw rol als leidinggevende. Op het einde van de test kan je de juiste antwoorden opladen. Doe de test hier

TWEG is een partner voor leidinggevenden in hun sleutelrol tussen welzijnsbeleid en medewerkers

Contacteer ons voor meer informatie