De gemiddelde werkende Belg brengt veel tijd door op de werkvloer. Zeker in deze tijden van Corona kun je je, of je nu thuis werkt of op de werkvloer bent, minder fit gaan voelen. Vitaal en krachtig blijven is in deze tijd écht een uitdaging. Maar hoe kun je op een slimme manier veerkrachtig en fit blijven, zodat je aan het eind van een werkdag nog voldoende energie overhoudt?
1. Wie ben ik? Ken je talenten en passies!
Belangrijk om op de werkvloer voldoende puf over te houden, is door goed in beeld te hebben wat je talenten zijn. Als je voor jezelf weet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, kun je die vaardigheden en kennis inzetten tijdens je werk. Het uitgangspunt dat experts hanteren is dat je 70 procent van de werktijd je talenten inzet om energie uit het werk te blijven halen. Volledig alles vanuit je passie doen klinkt mooi, maar is te idealistisch. Vrijwel elke job kent zijn minder leuke kanten en beperkingen. Maar door jezelf aan te leren om bij minstens 7 van de 10 activiteiten je sterke kanten te gebruiken en met passie je werk te doen, doen zich een aantal positieve veranderingen voor.
Ten eerste ga je je fitter voelen en heb je aan het einde van de werkdag een minder futloos gevoel. Een tweede voordeel is dat je meer werkvreugde ervaart, omdat je datgene doet waar je goed in bent en waar je energie uit haalt. In de derde plaats is een groot voordeel van zelfkennis op de werkvloer, dat je je werk een stuk efficiënter gaat uitvoeren en daardoor meer presteert.
2. Zorg voor feedback
Een goede manier om je energiek te voelen in jouw job, is actief op zoek gaan naar feedback. Feedback is vrij normaal op de werkvloer, maar zelf proactief op zoek gaan naar feedback is een vrij recent fenomeen. Waar het zo'n 20 jaar gewoon was om feedback te geven en anderen te helpen, ligt de focus tegenwoordig meer op de effectiviteit van de feedback, informatievoorziening en zelf proactief hulp vragen. Maar waarom is zelf feedback vragen zo belangrijk? Het cruciale belang hiervan is dat het vragen om feedback zorgt voor minder onzekerheid in nieuwe situaties. Door snel en actief naar feedback te vragen, weet je een stuk sneller hoe je het doet en of je op de goede weg bent. Eventueel pas je je werkwijze aan via de feedback. Je werkt daarna met meer zelfvertrouwen en passie, waardoor je ook meer voldoening uit je werk kunt halen.
3. Pas de 80/20 regel toe
Wil je werkdagen vol veerkracht beleven, dan helpt het om de 80/20 regel toe te passen. Uit economisch onderzoek en managementonderzoeken is naar voren gekomen dat 80 procent van de resultaten en productie in 20 procent van de tijd gerealiseerd wordt. De resterende 20 procent kost liefst 80 procent van jouw tijd. Door je te focussen op 20 procent volledige inzet met 80 procent resultaat, ben je veel efficiënter en resultaatgerichter bezig. Door op deze manier te werken en met je tijd om te gaan, blijf je veerkrachtig en werk je een stuk doelbewuster. Ook belangrijk: mentaal en fysiek blijf je op deze manier energieker en actiever.
4. Beter je focus vasthouden
Wil je energieker je werk doen en de passie erin houden? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van hoe de aandachtscurve bij mensen werkt. De wetenschap dat het onmogelijk is om je urenlang achter elkaar te focussen op een activiteit of denkproces, helpt je om slimmer af te wisselen tussen werken, denken, bewegen en pauzes inlassen. Je echt 100 procent focussen, om een voorbeeld te noemen, lukt vaker niet langer dan een half uur. Verder blijkt uit tal van onderzoeken dat multitasken leuk en eigentijds klinkt, maar een weinig efficiënte manier is, als je veel wilt presteren. Dit heeft te maken met de focus en aandachtscurve. Verstandiger is om je een korte perioden op één taak te richten en die goed uit te voeren. De opbrengsten zijn dan hoger als je deze vergelijkt met de multitask-aanpak. Realiseer je verder dat dagdromen, informele gesprekjes tussen het werk door en korte wandelingen om de benen te strekken, effectieve manieren zijn om productiever te worden. Je verlegt op zulke momenten even de focus, om daarna frisser en scherper door te kunnen gaan. Een goede tip is het aanschaffen van een zit-sta bureau, ook wel bekend als een loopbureau. Dit zijn bureaus die stimuleren om af en toe een korte wandeling te maken. Uit een onderzoek naar dit type bureau is gebleken dat personen die een loopbureau in plaats van een standaard bureau gebruikten, op testen 35 procent meer goede antwoorden gaven.
5. Pas je mindset aan: stress als groei
Ten slotte houd je extra veerkracht over als je je mindset ten aanzien van stress wat bijstelt. Ongemakkelijke gevoelens en stress kun je namelijk ook als groeimiddelen inzetten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Stress is een gevoel dat ons het signaal geeft dat we niet goed bezig zijn. Voel je je gestrest, dan moet er iets veranderen in je aanpak. Stress betekent dat je beter een andere strategie kunt kiezen om niet oververmoeid of uitgeput te raken. Door op deze positieve manier naar stress te kijken, ben je eerder in staat om deze gevoelens om te buigen en te gebruiken als signaal om even gas terug te nemen. Blijkbaar moet er iets veranderen in je werkzaamheden, zodat je efficiënter kunt werken met meer resultaat tot gevolg. Veel mensen proberen stresssymptomen echter te onderdrukken met medicatie of rustgevende middeltjes en gaan vervolgens door met zichzelf uitputten. Maar stress is een richtingwijzer: sla nieuwe paden in, verzin nieuwe strategieën en probeer je tijd efficiënter in te delen!
Support nodig ? Contacteer ons !
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer